top of page
Nebi Vural Sensei
Nebi Vural Sensei

Nebi Vural, 29 Eylül 1951 tarihinde Türkiye’nin Kars iline bağlı Çıldır ilçesinde doğdu. Babası orduda subay olduğu için askeri bir disiplin ile yetişti. Savaş sanatları ile 15 yaşında tanışan Nebi Vural, 7 yıl boyunca karate çalıştı. 1972 yılında, kazandığı burs ile yüksek öğrenimini devam ettirmek için Fransa’ya taşındı.  Üniversitede matematik, fizik ve ekonomi eğitimi aldı.


1973 yılında Nobuyoshi Tamura ile tanışması ile Aikido yolculuğu başlamış oldu. Tamura senseinin öğretisinden çok etkilendi ve öğrencisi olmaya karar verdi. Bu, 40 yıl sürecek çıraklığın ilk adımıydı. Çalışkanlığı, saygılı ve disiplinli oluşuyla Tamura senseinin en yakın öğrencilerinden biri oldu. Her zaman hocasının yanında bulunur, çantasını taşır ve silah takımını kamizaya yerleştirirdi [1]. Buna ek olarak bir çok kez Japonya’ya seyahat ederek, farklı okullar ve ustalar ile çalışma fırsatı buldu.

Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra Fransa’nın Blois şehrine taşındı ve bir amerikan firmasında yönetici olarak çalışma hayatına başladı. 1980 yılında Blois’te kendi dojosunu açtı [2]. Hafta içi dojosunda dersler verirken haftasonu Fransa’nın çeşitli şehirlerinde seminerler veriyordu. Sade ve etkili tekniği ve özellikle de tanto çalışmaları ile dikkatleri üzerine çekiyordu. Kaliteli ve disiplinli çalışması sayesinde ismi kısa sürede Fransa’nın dışına yayıldı ve seminer davetleri almaya başladı. Bir çok ülkenin ordu ve kolluk kuvvetlerine eğitimler verdi. Tamura sensei tarafından kurulan Fransa federasyonunda (FFAB) teknik sorumlu olarak uzun yıllar görev aldı. 1999 yılında Avrasya Aikido Organizasyonu’nu kurdu ve Avrupa ve Asya ülkelerinde bulunan bir çok dojoyu bu çatı altında topladı.

2008 yılında Nebi Vural’ın teknik danışmanlığında Aikido ve Budo Federasyonu kuruldu (Bugün 8000 üyesi ile Türkiye’deki en büyük organizasyondur.) [3]. Nebi Vural’ın davetiyle ustası Nobuyoshi Tamura 2009 yılında Türkiye’de bir seminer verdi. Tamura’nın tavsiyesi üzerine, tüm dünya aikidocularını bir araya toplamayı hedefleyen bir proje olan Uluslararası Aikido Festivalini hayata geçirdi. İlki 2011 yılında düzenlenen Festivali görmeye malesef Tamura Sensei’nin ömrü yetmedi. Ancak arzusu yerine getirilmiş, Nebi Vural’ın teknik danışmanlığında her yıl 20’nin üzerinde ülkeden 300’ü aşkın aikidocu bu festivalde aynı tatemi üzerinde buluşmuştur [4]. Gelenek haline gelen Festival her sene Ankara’da düzenlenmeye devam etmektedir.

Tamura sensei’nin 2010 yılında vefatından sonra Nebi Vural yoluna özgür olarak devam etmeye karar verdi. Fransa ve Japonya’daki aikido gruplarının tüm çabalarına rağmen, baskılara boyun eğmeden, kendisine yapılan derece ve unvan tekliflerine aldırış etmeden inandığı yolda ilerledi [5]. Budo yolculuğunda, ustası Tamura’dan miras aldığı öğretileri ve kendi deneyimlerini paylaşmak için dünyayı gezmeye devam etti. Dünya üzerinde en yüklü seminer takvimine sahip olan Nebi Vural, yıllar boyunca bu tempoyu hiç bozmadı (Yıl içersinde 3-4 hafta dışında tüm haftalarda farklı bir ülkede seminer vermektedir). Aldığı büyük sorumluluk sayesinde Avrasya Aikido Organizasyonu bugün 25000 aktif üyesi ile 4 kıta ve 30’un üzerinde ülkede faaliyet gösteren dev bir organizasyona dönüşmüştür.  

Nebi Vural halen dünyayı gezerek seminerler, eğitmen eğitimleri ve yaz kampları düzenlemekte ve tecrübelerini paylaşmaktadır. Nebi Vural, en önemli görevinin kaliteli aikido eğitmenleri yetiştirmek olduğunu belirtmiştir.

Kaynak: www.nebivural.com

bottom of page