Ulaşım
Pırlanta Göztepe Çarşı'da yer alan Aikido Spor Merkezi,;
-
Fikirtepe Metrobüs İstasyonu'na araçla 2 dk., yaya olarak 10 dk.
-
Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu'nda araçla 5 dk., yaya olarak 20 dk.
-
Göztepe Metro İstasyonu'ndan araçla 15 dk., yaya olarak 30 dk.
mesafede yer almaktadır.
Ayrıca alternatif toplu taşıma araçları ile de ulaşım mümkündür.
Dojo Kuralları
-
Her öğrenci Dojo'da saygı ve uyum ortamının yaratılmasından ve sürdürülmesinden sorumludur.
-
Çalışma alanında güç gösterisine, ego çatışmalarına yer yoktur. Aikido sokak kavgası değildir ve amacımız da sokak kavgacısı yetiştirmek değildir. Aikido'nun gücü kas kuvvetinden değil esneklik, zamanlama ve alçakgönüllülük ile elde edilen uyumdan gelir.
-
Herkesin zihinsel ve fiziksel yetenekleri ve Aikido çalışma nedenleri farklı olabilir. Her çalışma arkadaşının çalışma nedenine saygı göstermeli ve kimsenin sakatlanmamasına özen göstermelidir.
-
Her öğrenci öğretmenin öğütlerine ve uyarılarına tartışmadan uymalıdır.
-
Her öğrenci kendisinden daha eski öğrencilere (sempai) saygı göstermelidir.
-
Çalışma alanına ve mindere giriş ve çıkışta saygınızı göstererek selam verin.
-
Çalışma giysiniz (keiko-gi) temiz, hoş kokulu ve gerekli ise onarılmış olmalıdır.
-
Başkalarının özel eşyalarını (bokken, jo, gi, vs.) kullanmayın.
-
Çalışma başlamadan birkaç dakika önce ısınmış olarak minder kenarında sessizce ve sıra ile oturarak öğretmeni bekleyin. Bu arada kendinizi içsel olarak çalışmaya hazırlayın.
-
Ders bir seremoni ile başlar ve aynı şekilde biter. Bu seremoniye katılmak önemlidir. Ancak zorunlu bir geç kalma durumunda, minder kenarında oturarak bekleyin ve derse girerken başkalarının dikkatini dağıtmamaya özen gösterin.
-
Minderde oturma şekli 'Seiza'dır.ancak bunu engelleyen herhangi bir neden (örn. dizlerde bir sakatlık, vs.) varsa öğretmenden izin alarak bağdaş-kurma biçiminde oturabilirsiniz, ama hiçbir zaman bacaklarınızı uzatarak ya da duvara veya direklere dayanarak Dojo'ya yakışmayan saygısız biçimde oturmayın. Otururken bile her an uyanık olmalısınız.
-
Çalışma sırasında minderi terk etmeyin. Bir sakatlanma veya hastalanma halinde öğretmene durumu bildirerek çalışmayı terketmeniz elbette mümkündür, ama bir savaş sanatı çalıştığınızı da unutmamanız gerekir.
-
Öğretmen çalışmayı durdurduğunda hemen çalışmaya ara verin, çalışma arkadaşınızla selamlaştıktan sonra hızla çalışma alanının ortasını boşaltarak kenara çekilip oturun.
-
Öğretmen çalışılacak tekniği gösterirken minder kenarında Seiza'da oturarak tüm dikkatinizle izleyin ve dikkatinizi dağıtacak başka konularla ilgilenmeyin. Görerek tekniği 'kapma', öğrenmenin önemli bir kısmıdır. Öğretmenin açıklaması bittikten sonra onu selamlayın ve sonra çalışma arkadaşınızla selamlaşarak çalışmaya başlayın. Eğer öğretmen bir tekniği, sizin daha önce başkalarından gördüğünüzden farklı biçimde göstermişse bile siz bu derste gösterilen şekilde çalışın.
-
Eğer öğretmen çalışma sırasında bir öğrenciyle özel olarak ilgilenirse, o bölümdeki kişiler çalışmaya ara verip oturmalı ve öğretmenin açıklamalarını dikkatle izlemelidir. Açıklaması bittikten sonra, öğretmen arkasını dönmüş bile olsa, ona selam verin ve çalışmaya devam edin.
-
Çalışma sırasında hiçbir zaman ilgisizce ortalıkta dolaşmayın, her an çalışır durumda olun, eğer sıranızı bekliyorsanız kenarda oturarak arkadaşlarınızı izleyin. Her çalışmada elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın, bir savaş sanatı çalıştığınızı ve bunun ne anlama geldiğini unutmayın.
-
Eğer herhangi bir nedenle öğretmene bir şey sormanız gerekirse yanına gidin -hiçbir zaman uzaktan e-kol hareketleriyle onu yanınıza çağırmayın- selam vererek sizinle ilgilenmesini bekleyin. Size konuşma izni verdiğinde kısaca sorunuzu sorun. Yanıt aldıktan sonra o arkasını dönmüş olsa bile selam vererek teşekkür edin ve sessizce yerinize dönerek çalışmanıza devam edin.
-
Eğer çalışma arkadaşınız o sırada çalışmakta olduğunuz tekniği bilmiyor veya hatalı yapıyorsa, siz doğrusunu yaparak ona yol gösterin, ama hiçbir zaman onu düzeltmeye ya da ona ders vermeye çalışmayın. Bu arada, arkadaşınızın henüz öğrenmeye hazır olmadığı şeyleri hemen öğrenmesini ve uygulamasını beklemeyin ve onun öğrenme çabasına saygı gösterin.
-
Sizden daha eski olan öğrenci (sempai) lere saygı gösterin, onlarla tartışmayın. Buraya Aikido öğrenmek için geldiniz, fikirlerinizi kabul ettirmek için değil.
-
Hangi nedenle olursa olsun minderde konuşma süresini çok kısa tutun. Aikido deneyimleyerek, tekrar tekrar çalışılarak öğrenilir.
-
Ders öncesi ve sonrasında çalışma alanını meşgul etmeyin. Çalışma alanı çalışmak isteyen öğrencilerindir.
-
Ders sırasında veya ders saatleri dışında minderde herhangi birşey yenilip içilmez, ciklet çiğnenmez ve sigara içilmez.
-
Ders öncesi ve sonrasında yapılan dojo temizliğine katılın. Her öğrenci dojonun temiz tutulmasından sorumludur.
-
Çalışma sırasında üzerinizde hiçbir takı bulunmamalıdır. Takılar sadece size değil, çalışma arkadaşlarınıza da zarar verebilir.
-
Alkol almış iseniz kesinlikle Aikido çalışmayın. Üzerinizde çalışma giysileriniz varken kesinlikle alkollü içki veya sigara içmeyin.